A legszebb karácsonyi ajándék titka

Egyre közeleg a karácsony. Egyre többet próbáljuk kitalálni, mivel ajándékozzuk szeretteinket? Segítek. Ajándékozzunk szavakat! A szánkból felhangzó szó nem csak hang. A szóban benne van lelkünk és szívünk. Ezért tanácsolom, beszélgessünk: szavainkat ajándékozzuk egymásnak! Ez a legszebb karácsonyi ajándék.
A legszebb karácsonyi ajándék
>>>

Franke asszony

A Nobel-díjas Henrich Böll “És egy árva szót sem szólt” című regényének főszereplője Franke asszony, akinek tulajdonképpen semmi bűne nem volt. Naponta templomba ment, áldozott, másokon segített. A második világháború után Köln városában közismert volt, tisztelték jótékonysági munkájáért.

Tágas lakásának egyik szobájában albérlőként egy család lakott. Bognerék. Háborút járt a férfi, felesége három gyermeküket nevelte. Franke asszony megvető tekintettel méregette a férfit. Bognernét lenézte, hiszen olyan “ostoba”, hogy negyedik gyermekét várja. A gyerekekre neheztelt, éreztette is velük, hogy nyugalmát és imáit zavarják. Egy jó szót sem szólt a családhoz, miközben a város szegényeivel törődött. Bogneréknak postán küldte ki a karácsonyi csomagot…

Az író azt mutatja be, hogy Franke asszonynak mégis csak volt vétke: Egy árva szót sem szólt az elesett családhoz. A szeretet hiányzott belőle. – Tükör ez a regény. Látunk benne egy tevékeny asszonyt, aki jótékonysági akciókat szervez, ám egy szava sincs a mellette élőkhöz. – Nekünk van?

Szavaink ajándékba

Mi szólunk? Jó szót. Vigasztaló szót. Örömmel átitatott sort. Együtt érző szót. Szót, mely nem csak szánkból hangzik ki, hanem szívünk mélyéből forrásozott elő?
Kihez? – a mieinkhez…
Kihez? – bárkihez…

A mindennapi kenyérért imádkozunk, mindennapi kenyerünket add meg nekünk Uram. Pedig szükségünk van a Szóra. A szó éltet. A szó elfogad. A szó a másikból énjéből ajándékoz meg egy leheletnyivel. A szó által vagyok valaki, ha mondom vagy hallom. Megszólított vagyok. Nem senki a tömegben.

Mily egyszerűek a köszönés szavai: jó reggelt, szép napot, nyugalmas estét… Szia… Ki nem élte meg már azt az egyszerű, de örömet gyújtó pillanatot, amikor ráköszöntek?! Felmelegszik a szív. – Szóljunk a bolti eladóhoz, szóljunk orvosunkhoz, a portáshoz, munkatársainkhoz, elsősorban szóljunk a velünk együtt élőkhöz.

A szeretet szólni akar

A szeretet, amikor élni akar, szólni akar. Hallgatásodban megfullad lelkedben.

Isten is szólt. (Bocsánat a nagyon emberies kifejezésért: nem “bírta” ki, hogy az általa szeretetből teremtett világhoz ne szóljon, ne szóljon a maga képére teremtett emberhez.) Sugalmazott szavai a Bibliában, de mivel az nem volt “elég”, elküldte Fiát, megszületett Betlehemben, testté lett az IGE, Isten kimondott Szava hozzánk.

Aki szól, a Szeretet Istenéhez hasonló. A szavak a szeretet ostyájának morzsái.
Isten szava éltet. Kimondott szavad élet: öröm, vigasztalás, együttérzés. Boldog az, aki megszólított, nem ezt akarjuk karácsonykor mindenkinek, szeretteinknek? Szólj!

A legszebb karácsonyi ajándék

A legszebb ajándékSzavaid kincsek. Önzetlenül szórd, mint szikráit a csillagszóró, karácsonykor!
Karácsonykor Isten Szava Jézusban megtestesült.
(Szerencsétlen az az ember, aki “egy árva szót sem mond”.)
Pénzzel nem mérhető a SZÓ, amelyet ajándékként kapunk és másoknak adunk. (E megfontolások könnyítenek karácsonyi bevásárlásaink gondjain.)

Mácz István
2013, 2015

Ossza meg másokkal is!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email

Hozzászólások