Mennybe ment

A vadgesztenyefák virágzanak. Spirea bokrok fehéren ölelik körül a parkot. A piros, sárga, lila árvácskák egymással versenyeznek, hogy magukra hívják a figyelmet. Csöndesen ülök egy padon. Előttem a Dózsa-szobor, mögötte a templom. Valami ünnep bennem. Váratlanul ismerősöm ül mellém.

– Olvastam, legutóbb a feltámadásról írtál. Nehezen képzelhető el. Aztán mi történt?
– Lehetetlen, hogy ne tudd. Jézus Krisztus felment a mennybe.
– „Mennybe”, ezt nem értem.
– Gondolom, olykor csak imádkozod: Mi Atyánk, aki a mennyben vagy
– Igen, de mit jelent a szó: menny?
– A Bibliában a menny és a föld az egész teremtést jelöli. A föld az emberek világa, a menny (jelölheti az égboltozatot is), de főként az Isten lakóhelyét. Az Istent körülvevő szellemi lényeknek szintén az „otthona.” Márk evangélista írja, hogy Jézus „felment a mennybe és elfoglalta helyét az Isten jobbján.” Teste a feltámadás pillanatában megdicsőült. Embersége részesült az Isten hatalmában és uralmában. Ő az Úr. Általa teljesedik be az emberi történelem, maga a teremtés.
– Meghalt, feltámadt, mennybe ment, amint előre megmondta. Az ember meghal, ígérete szerint feltámad, és aztán?!
– Jézus erről is beszélt: „Hisztek Istenben, bennem is higgyetek. Atyám házában sok hely van. Ha nem így volna, mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek és helyet készítek számotokra.” Tehát Ő akarja, hogy feltámadásunk után Istennel életközösségben éljünk. Imájában kérte: „Atyám azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, és lássák dicsőségemet, amelyet nekem adtál, mert szerettél engem a világ teremtése előtt.
– Meglep, amit mondasz. A menny életközösség Istennel. Ám nekem fontosak az enyéim, gyermekeim, még te is barátom!
– Mivel az Isten a Szeretet, a szeretet nem szűnik meg. A mennyben tovább élnek, újjáélednek a jelenben megvalósult kapcsolatok. Viszontláthatjuk egymást, szerethetjük egymást.
– És az „anyag-világ”, amely érzékszerveim által éltet, maga a Föld, mostani lakhelyünk, virágaival együtt? A semmibe zuhan?
– Keveset tudunk. Az ember, még ha hisz, akkor sem tudja, miként valósul meg az Új Ég és az Új Föld. Garancia erre az isteni ígéret mellett, hogy Jézus testével-vérével, emberségével az” Isten jobbján ül”. A Szentháromság életébe bevitte önmaga által a világmindenséget, és ezért nem a teljes megsemmisülés a sorsa, hanem megdicsőülése fog történni.
– A fizikusok és asztrofizikusok szerint várható évmilliók múltán a világmindenség összeomlása. Akkor az nem lesz a vég?
– Hitünk szerint a Kezdetnél és a Végnél egyaránt az Isten van. Valamikor olvastam, költői kép: Isten jobbján a teremtés pora, balján az ítélet hamuja.
– Messze mentünk… Szóval, felment a mennybe. Ám ezt is mondta: „És íme, én veletek vagyok a világ végéig.” Most „ott” van, vagy „itt” van? Kíváncsi vagyok a válaszodra, de mennem kell.
– Rendben, legközelebbre már meg is van a témánk.

Egyedül maradtam a padon. Eltűnődtem. Ha valaki még nem látott tölgyfát s megmutatom a makkot neki, abból el tudja képzelni, mi nőhet ki belőle? „Gyűszűbe belefér a tenger?” Emberi elme képes lenne többet befogadni, mint ami a Bibliában neki szól? Egy-egy ilyen beszélgetés mit tud sejtetni a jelen és a jövendő valóságból?
Nézem a tornyot, az égre mutat. Az árvácskák és a spirea kevert illata fogva tart. Egy kicsit ünnep, egy parányi boldogság bennem. Ha ebben a világban minden visszássága ellenére boldogságot tapasztalunk, akkor miért ne reménykedhetnénk a mennybe, ahol előre elkészített hely vár…

Mácz István
(Megjelent a Ceglédi Panoráma 2011. május 6-i számában.)

Hozzászólások

2 hozzászólás

  1. Németh Jenőné, 2011. május 10. 14:32

    Nagy szeretettel, hálával köszönöm István gondolatait, elmélkedéseit!

    Éppen ma olvastam Péter első levelében a 3, 15-ben: „Mindenkor legyetek készen arra, hogy válaszolni tudjatok mindenkinek, aki a bennetek lévő reménység okát kérdezi tőletek.”
    De csodálatos az, amikor már odáig eljut Valaki, hogy kérdez, keres!

    Óriási feladat ez! Röviden hogy lehet válaszolni arra, amihez nekem is évekre volt szükségem?

    Csalódásunknak sokszor az az oka, hogy előre minden részletet elképzelünk és azután ragaszkodunk is az elképzelésünk beteljesüléséhez. Amióta erről leszoktam békességem van. Már nem kívánok többet tudni a mennyről – amelynek „előízét” mindenki megtapasztalhatja földi életében, – mint amit a Szentírás mond.

    Köszönöm István hírkeveleit, segítsen bennünket a Szentlélek, hogy Isten erejével el tudjuk juttatni az Örömhírt nemcsak a Kérdezőnek!

  2. Mácz István, 2011. május 22. 08:47

    Kedves Saci!

    Kérdezni egyszerűbb, könnyebb, mint válaszolni. S nem csupán a hit témáit illetően.

    Pilinszky írja, hogy szeretne ” a megértés kényszere nélkül élni.” Valami boldog önfeledtséggel bízni és szeretni és ráhagyatkozni, mint piciny gyermek édesanyja keblén vagy amikor lépegetve büszkén fogja édesapja kezét.
    Teljes bizalommal. – Isten felé hitünk éppen ezt a bizalmat ajándékozza nekünk.

    Érdeklődése megtisztel. Köszönöm.