Születésnapomra

játék és ünnep az élet
játék
hiszen csak egy pillanat
ünnep
hiszen örök
örök játék az életem

Azt nem tudom, hogy Mécs László hány éves korában írta a FÉNYT HAGYNI MAGUNK UTÁN! című versét. Azt azonban tudom, hogy egyre gyakrabban vallom szavaival: „Ó bár csak tudnánk távozáskor / fényt hagyni, mint a Messiás.” – „ Vagy legalább, mint az Anyák.” – „Vagy legalább is mint a Nyár.”

 

” Az életünk olyan tünékeny. ”
Ó szent fényt hagyni volna jó! ”

 

Fény nincs árnyék nélkül. Életemben, életművemben legalább arányaiban gazdagabb volt a fény, mint az árny? Ki képes megítélni?

 

Az elmúlt nyolc évtizedben, hogy szőtte át  életemet – a történelem rettenete és szépsége,

 

– népem tragédiái és szabadságharcai,
– egyházam emberi árnyai és isteni ragyogása,
– családom vereségei és megdicsőülései…

 

Kérdések, amelyekre éppoly nehéz válaszolni, mint arra, hogy jellemem és tetteim miként hatottak általam megélt történésekkel népem, egyházam és és családom életében? Kérdéseim gyarapodnak az évek múlásával, a válaszok pedig ritkulnak.

 

Pilinszky Jánossal vallom: „Amiként kezdtem, végig az maradtam. / Ahogyan kezdtem, mindvégig az csinálom.” Öntudatom ébredése óta érint a Szépség, a Jóság, az Igazság. A Szent, a Titokzatosság, az Isten bűvöletében élek. A hit, a remény, a szeretet tágra nyitja Feléje és az emberek felé szívemet. Holott vagyok, mint minden ember: „Simul justus et peccator.” Vétkes és igaz.

 

És ha költővel vallom, hogy „Ó szent fényt hagyni volna jó”, akkor nem titkolom azt a reményemet sem, amit Puszta Sándor költő akkor írt le, amikor hóban tipegő kis cinkét látott:

„én is hóba írt
jel vagyok!

marad ha létem
itt hagyom
utánam csöppnyi
cinkenyom?”

 

Játék és ünnep az élet.  – Játék, hiszen csak egy pillanat.  –  Ünnep, hiszen örök.  –   Egyetlen pillanat életem és halhatatlanul örök.

 

Mácz István

Hozzászólások

2 hozzászólás

  1. Sági Béláné, 2014. január 28. 20:17

    A Jó Isten éltesse még jó erőben egészségben szerettei körében nyolcvanadik születése napján !

  2. Mácz István, 2014. március 26. 14:19

    Tisztelt Asszonyom!

    Köszönöm jó kívánságait!